Běžné problémy základní desky po pádu telefonu (nebo jiném nárazu)

Chytré telefony se staly tak důležitou součástí našeho každodenního života, že i jediný den bez nich může narušit naši produktivitu. Pohled na padající telefon proto mnohým způsobí nepříjemné bušení srdce. Mohou opakované pády telefonu způsobit jeho poškození? Odpověď zní ano. Někdy toto poškození přesahuje vnější destrukci a zasahuje životně důležité vnitřní komponenty, jako je základní deska, což může vést k různým poruchám. Tento článek je určen těm, kteří by rádi věděli, jaké běžné problémy se základní deskou mohou nastat po pádu telefonu.

Může pád telefonu ovlivnit jeho základní desku?

Základní deska vašeho telefonu je jednou z jeho nejdůležitějších součástí, protože propojuje všechny ostatní komponenty. Pád zařízení ji proto může s vysokou pravděpodobností poškodit. Následující příznaky naznačují, že základní deska vašeho telefonu nefunguje správně:

  • Telefon se nezapne, ani když je plně nabitý
  • Zařízení vibruje a zapne se, ale obrazovka zůstává prázdná nebo nefunguje správně
  • Telefon se sám od sebe neustále zapíná a vypíná
  • Některé hardwarové funkce telefonu, jako je Bluetooth, WiFi, konektor SIM karty atd., začnou vykazovat problémy

Co se může stát po pádu chytrého telefonu?

Kromě výše uvedených problémů se mohou po pádu telefonu vyskytnout i následující potíže:

  • Problémy s nabíjecím portem
    Existuje velká šance, že se objeví problémy s nabíjením, pokud byl telefon při pádu připojen k nabíječce. To je obvykle způsobeno poškozením nabíjecího portu nebo baterie telefonu.
  • Prasklá obrazovka
    Obrazovka telefonu je křehká a může se snadno rozbít při pádu. Jde o jedno z nejčastějších a nejsnáze zjistitelných poškození způsobených tvrdým nárazem. Kromě ztráty estetického vzhledu může prasklá obrazovka ovlivnit funkčnost dotykového displeje. Také vystavuje vnitřní části zařízení riziku poškození.
  • Uvolněné vnitřní konektory
    Náraz může způsobit uvolnění různých vnitřních konektorů, což vede k problémům s připojením komponentů jako jsou reproduktory, mikrofon nebo kamera.

Běžné problémy po pádu iPhonu

Uvolnění konektoru baterie

Jedním z nejčastějších problémů při pádu iPhonu, zejména u modelu iPhone 8 Plus, je poškození komponenty v blízkosti konektoru baterie. To může vést k různým poruchám.

Problémy s mikroschémami

Dalším běžným problémem při pádu iPhonu je oddělení pájených spojů na kabelu přední kamery v důsledku nárazu. Když k tomu dojde, může přestat fungovat senzor přiblížení (který zabraňuje nechtěným dotykům během telefonních hovorů). Kromě toho může u mnoha modelů iPhone 8 Plus dojít k poruše sluchátkového reproduktoru v důsledku opakovaných nebo silných pádů.

Nereagující dotyková obrazovka

Konstrukce základní desky novějších iPhonů, jako jsou iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro a iPhone 11 Pro Max, je kompaktní a skládá se ze dvou vrstvených desek plošných spojů (PCB). Podobně jako u iPhone 8 Plus se mohou tyto vrstvené komponenty rychle rozdělit v důsledku nárazu. To ovlivňuje dotykovou obrazovku a způsobuje, že nereaguje na dotyky. V takových případech bude mít problémy i nová obrazovka, pokud není opraven základní problém.

Další možné problémy

  • Poruchy fotoaparátu
    Pád může narušit jemné mechanismy fotoaparátu, což vede k rozmazaným snímkům nebo nefunkčnímu automatickému zaostřování.
  • Problémy se zvukem
    Náraz může poškodit reproduktory nebo mikrofon, což vede k špatnému zvuku nebo problémům s nahrávání hlasu.
  • Poruchy senzorů
    Citlivé senzory, jako jsou gyroskop nebo akcelerometr, mohou být po pádu nepřesné, což ovlivňuje funkce jako je automatické otáčení obrazovky.

Závěrečné úvahy

Nyní, když znáte nebezpečí spojená s pádem telefonu, je moudré být při manipulaci s ním velmi opatrní. Bez ohledu na to, jak opatrní jste, může dojít k nehodám, které způsobí pád vašeho telefonu na zem. V takových případech je důležité nechat zařízení zkontrolovat odborníkem. Máme zkušené techniky, kteří jsou vyškoleni v různých opravách základních desek, včetně mikropájení a selektivního pájení. Přesně diagnostikujeme váš telefon (nebo jiné zařízení) zdarma a poté provedeme opravu iPhonu v co nejkratším čase. Pro prevenci poškození při pádu zvažte použití ochranného pouzdra a ochranné fólie na displej. Také pravidelně zálohujte data svého telefonu pro případ, že by došlo k vážnému poškození. Naplánujte si bezplatnou nezávaznou konzultaci tím, že zavoláte nebo navštívíte naše prodejny v Praze nebo využijte našeho výhodného svozu.