iPhone 16: Jaká je jeho opravitelnost

iphone16rozebrany

Apple podniká zásadní kroky směrem k snadnější opravitelnosti svých zařízení

Historicky nebyl Apple znám jako společnost, která by se snažila svá zařízení dělat snadno opravitelná. Ve skutečnosti se iPhone často ocitl v centru kontroverzí týkajících se práva na opravu a obtížnosti oprav. Nicméně, podle zpráv od Engadget a Tom’s Guide, iPhone 16 společně s iOS 18 přináší výrazné změny, které ukazují, že Apple konečně dělá kroky správným směrem.

iFixit skóre a novinky u iPhone 16

Pro lepší kontext – známá společnost iFixit, která se specializuje na opravy pro kutily, dala iPhonu 15 skóre opravitelnosti 4/10. Stejné skóre obdržel iPhone 14, ačkoli byl původně hodnocen jako 7/10, než došlo k úpravám. To ukazuje na poměrně náročnou opravitelnost minulých modelů, ale s příchodem iPhone 16 se situace mění.

Největší změnou, kterou iPhone 16 přináší, je funkce Repair Assistant v iOS 18. Tato funkce umožňuje uživatelům a technikům konfigurovat nové náhradní díly přímo na zařízení, což dříve vyžadovalo přímý zásah Applu. Tato inovace navíc umožňuje provádět opravy i na starších zařízeních – jakýkoli model od iPhone 12 a novější může nyní konfigurovat TrueDepth kameru bez nutnosti připojení k Macu.

Apple Diagnostics a jednodušší výměna baterií

Další zásadní funkcí je Apple Diagnostics, což je nástroj, který pomáhá přesně určit, co způsobuje problém na vašem zařízení, aniž by bylo nutné spoléhat se na druhé zařízení pro diagnostiku. Tento nástroj zjednodušuje opravy a ušetří čas, protože nemusíte provádět složitou analýzu pomocí externích zařízení.

Apple rovněž přichází s dlouho očekávanými změnami, pokud jde o baterie. Každý ví, že baterie smartphonů po několika letech používání ztrácejí kapacitu. Odstranění staré baterie bylo v minulosti obtížné kvůli lepicím proužkům a lepidlu. Nicméně, s iPhone 16 lze baterii snadno vyjmout pomocí slabého elektrického proudu, například pomocí 9V baterie.

iphone16fix

Podpora třetích stran a jednodušší opravy

Další velkou změnou, kterou iPhone 16 přináší, je větší podpora pro díly od třetích stran. Apple usnadňuje použití komponent jiných výrobců, což znamená, že nemusíte nutně kupovat drahé originální součástky. Například funkce True Tone bude nově fungovat i na displejích od třetích stran. Podobně bude LiDAR senzor pracovat bez nutnosti konfigurace, i když nemusí mít stejný výkon jako oficiální díly.

Kromě toho budou třetí strany schopny dodávat baterie, které budou plně kompatibilní s funkcí zdraví baterie. Toto zjednodušení znamená, že opravy budou dostupnější a levnější, což potěší mnoho uživatelů, kteří chtějí opravit své iPhony bez nutnosti návštěvy autorizovaného servisu.

Celkově vzato, iPhone 16 a iOS 18 představují zatím největší kroky, které Apple podnikl směrem ke snadnější opravitelnosti. Mezi snadnějším přístupem, jednodušší výměnou dílů a lepší kompatibilitou se třetími stranami je nyní údržba a oprava iPhonu mnohem jednodušší. I když je zde stále prostor pro další vylepšení, tyto změny rozhodně stojí za oslavu.