Jak poznat, zda je prasklé temperované sklo nebo displej telefonu?

Ochrana displeje mobilního telefonu je klíčová pro dlouhodobé užívání zařízení. Temperované sklo je populární volbou pro mnoho uživatelů, ale někdy může být obtížné rozlišit, zda je poškozené pouze ochranné sklo nebo samotný displej telefonu. Zde jsou některé metody, jak to zjistit:

1. Kontrola poškozeného místa silným světlem

Použijte silný zdroj světla, například baterku nebo LED svítilnu, a nasviťte jím na displej. Pokud je poškozené pouze temperované sklo, světlo se obvykle neláme tak výrazně. Naopak, při poškození samotného displeje telefonu můžete pozorovat intenzivnější lom světla a viditelné praskliny.

2. Prohlídka okrajů obrazovky

Pečlivě zkontrolujte okraje a rohy displeje. Většina ochranných skel nepokrývá celou plochu obrazovky, takže byste měli vidět, zda jsou praskliny nebo linie na samotném displeji. Pro důkladnější kontrolu můžete odstranit zadní kryt telefonu, pokud je to možné.

3. Odstranění ochranného skla

Pokud si stále nejste jisti, můžete opatrně odstranit temperované sklo. Buďte velmi opatrní, abyste nepoškodili displej nebo se nezranili. Pokud je lepidlo příliš silné, požádejte o pomoc někoho zkušenějšího.

4. Použití kontrastního pozadí

Nastavte na telefonu velmi světlé nebo velmi tmavé pozadí. Toto může pomoci zvýraznit případné praskliny nebo poškození na displeji, které by jinak mohly být těžko viditelné.

5. Test dotyku

Podívejte se na displej z různých úhlů. Někdy mohou být praskliny viditelné pouze pod určitým úhlem pohledu, zejména při odrazu světla.

7. Použití aplikace pro testování displeje

Existují specializované aplikace, které vám pomohou otestovat funkčnost a integritu displeje. Tyto aplikace často zobrazují různé vzory a barvy, které mohou odhalit i jemné poškození.

8. Konzultace s odborníkem

Pokud si stále nejste jisti nebo máte podezření na poškození displeje, je nejlepší navštívit servis nebo obchod s mobilními telefony. Na našich pobočkách či na infolince jsou školení specialisti, kteří Vám rádi pomůžou.

Důležité poznámky:

  • Neodstraňujte ochranné sklo, pokud si nejste jisti, že je to bezpečné.
  • Pokud je poškozený samotný displej, nemanipulujte s ním zbytečně, abyste předešli dalšímu poškození.
  • Pravidelně kontrolujte stav vašeho ochranného skla a v případě poškození ho včas vyměňte.
  • Zvažte použití kvalitního pouzdra společně s temperovaným sklem pro maximální ochranu.

Pamatujte, že i když temperované sklo poskytuje dodatečnou ochranu, není 100% zárukou proti poškození displeje. V případě vážného pádu nebo nárazu může dojít k poškození jak ochranného skla, tak samotného displeje. Pravidelná kontrola a opatrné zacházení s telefonem jsou klíčové pro dlouhodobou ochranu vašeho zařízení.