Jaký model telefonu mám?

Pokud uvažujete o prodeji svého telefonu, budete potřebovat informace o značce a modelu vašeho zařízení, abyste získali přesnou cenu. Zní to jednoduše, ale může to být trochu matoucí, protože existují stovky různých modelů a mnoho výrobců nabízí varianty stejného modelu v různých cenových kategoriích.

Znalost přesného modelu je důležitá nejen při prodeji, ale i v případě, že potřebujete telefon opravit. Servisní technici často potřebují znát přesný model, aby mohli objednat správné náhradní díly nebo použít správné postupy při opravě.

Pokud jste se ocitli v situaci, kdy přemýšlíte, kolik stojí váš telefon nebo jaký model potřebujete pro opravu, zde jsou způsoby, jak to zjistit.

Zjištění modelu iPhonu přes Nastavení 

Pokud máte funkční iPhone, můžete zjistit model otevřením Nastavení a přechodem do Obecné > Informace. Zde uvidíte název modelu iPhonu, číslo modelu a kapacitu úložiště. Je důležité znát kapacitu úložiště při prodeji telefonu, protože to ovlivní cenu. U některých starších iPhonů se v menu nastavení nezobrazí název modelu, ale pouze číslo modelu, které je kombinací čísel a písmen. Číslo modelu můžete použít k vyhledání názvu modelu pomocí rychlého vyhledávání na internetu.

Zjištění modelu nefunkčního iPhonu 

Pokud je vaše zařízení rozbité nebo nereaguje, stále můžete zjistit jeho model. U starších iPhonů najdete malé identifikační číslo vytištěné na zadní straně. Toto číslo začíná písmenem A a lze ho použít k identifikaci modelu telefonu. U novějších modelů (od iPhone 8) budete muset vyjmout SIM kartu a podívat se na číslo A na horní straně slotu pro SIM kartu.

Zjištění modelu telefonu s Androidem pomocí Nastavení 

Nejvíc bezpochyby zaujmou děti - jedna malá holčička zrovna včera div nebrečela, že by snad balónky mohly prasknout. A co teprve ta stuha. Stuha, kterou je každý z trojice balónků uvázán.

Zjištění modelu nefunkčního telefonu s Androidem

Identifikace nefunkčního zařízení s Androidem je trochu složitější než u iPhonu, protože existuje mnoho modelů od různých výrobců. Zkuste hledat číslo modelu na těchto místech:

  • Na zadní straně nebo spodní části zařízení
  • Na baterii nebo za ní
  • Na nebo kolem slotu pro SIM kartu
  • Na původním balení telefonu

Konkrétní příklady:

1.iPhone 12 Pro:

Přejděte do Nastavení > Obecné > Informace. Uvidíte "Model: iPhone 12 Pro" a kapacitu úložiště.

2. Samsung Galaxy S21:

Jděte do Nastavení > O telefonu > Informace o modelu. Uvidíte "Model: SM-G991B" (pro evropskou verzi).

3.Xiaomi Redmi Note 10 Pro: 

Otevřete Nastavení > O telefonu. Zde najdete "Název modelu: Redmi Note 10 Pro".

4.Google Pixel 6: 

V Nastavení > O telefonu najdete "Název modelu: Pixel 6".

Dodatečné tipy:

  • U většiny moderních smartphonů můžete zjistit model vytočením kódu *#06# v aplikaci Telefon. Toto zobrazí IMEI číslo, které také můžete použít k identifikaci modelu.
  • Některé telefony mají možnost zobrazit informace o modelu po určité kombinaci stisknutí tlačítek při zapnutí.
  • Pro rychlou identifikaci můžete také použít různé aplikace dostupné v obchodech s aplikacemi, které automaticky detekují model vašeho zařízení.

Pokud i přes všechny pokusy nemůžete zjistit model svého telefonu, například kvůli vážnému poškození, nezoufejte. V krajním případě můžete navštívit naši pobočku, kde náš zkušený kolega model ověří.

Nyní, když znáte model svého telefonu, můžete zjistit předem cenu případné opravy s jistotou, že servisní technik bude mít všechny potřebné informace.