LCD vs. OLED: Jak se liší opravy těchto obrazovek?

lcdoled

Chcete-li opravit poškozenou obrazovku, je dobré znát rozdíly mezi těmito dvěma technologiemi

Obrazovky našich zařízení – ať už jde o smartphony, tablety nebo televizory – jsou naším oknem do světa digitálního obsahu. Zobrazovací technologie hrají zásadní roli v kvalitě zobrazení, které zažíváme. Dva z nejběžnějších typů obrazovek jsou LCD (displej s tekutými krystaly) a OLED (organická dioda vyzařující světlo). Když dojde k poškození obrazovky, proces opravy se může u těchto technologií značně lišit. Pojďme se podívat na hlavní rozdíly mezi opravami LCD a OLED obrazovek, které se týkají i aktuálních modelů, jako jsou například iPhone 13, Samsung Galaxy S21 nebo Redmi Note 11 Pro.

Jak fungují tyto technologie?

LCD obrazovky: LCD technologie je na trhu již několik desetiletí. Funguje tak, že podsvícení osvětluje vrstvu tekutých krystalů, které vytvářejí obraz. Tyto obrazovky jsou složeny z několika vrstev, včetně podsvícení, polarizačních filtrů a vrstvy tekutých krystalů. Mnoho modelů jako Redmi Note 11 Pro využívá právě LCD technologii.

OLED obrazovky: OLED technologie je novější a pracuje jinak. Každý pixel OLED displeje je sám o sobě zdrojem světla, takže není potřeba žádné podsvícení. To umožňuje dosažení hlubší černé barvy a živějších barev, protože každý pixel lze individuálně zapnout nebo vypnout. Toto je běžné u modelů jako iPhone 13 nebo Samsung Galaxy S21.

Složitost oprav a náklady

Opravy LCD obrazovek: Opravy LCD jsou obvykle méně složité než u OLED. Modulární povaha LCD obrazovek umožňuje, aby v mnoha případech byla celá sestava obrazovky vyměněna jako celek. Díky tomu je oprava jednodušší a často méně nákladná. Modely jako Vivo nebo Redmi Note 11 Pro často využívají LCD technologii, která je obecně levnější na opravu.

Opravy OLED obrazovek: Opravy OLED obrazovek jsou často složitější. Integrovaná struktura OLED panelů znamená, že jednotlivé komponenty jsou obtížněji vyměnitelné. Často je nutné vyměnit celou obrazovku, což je delikátní a nákladnější proces. To platí například pro modely jako iPhone 13 nebo Samsung Galaxy S21.

Doba opravy

Opravy LCD: Vzhledem k jednoduššímu procesu výměny LCD obrazovek trvají tyto opravy obvykle kratší dobu. Zkušený technik může vyměnit LCD obrazovku za méně než hodinu.

Opravy OLED: Opravy OLED displejů obvykle trvají déle. Delikátní povaha OLED technologie a vysoká přesnost, kterou vyžaduje proces výměny, znamená, že tyto opravy mohou trvat několik hodin, v některých případech dokonce i několik dní.

Odolnost a životnost

Odolnost LCD: LCD obrazovky jsou obecně odolnější a méně náchylné k určitým druhům poškození. Například neřeší problém se screen burn-in, což je trvalý obrazový otisk na displeji, který může trápit OLED obrazovky.

Odolnost OLED: OLED displeje sice nabízejí vynikající kvalitu obrazu, ale jsou citlivější na poškození, například na zmíněný burn-in. To může ovlivnit životnost displeje a častěji vést k opravám či výměně obrazovky, což je problém, kterému mohou čelit uživatelé modelů jako Samsung Galaxy S21 nebo iPhone 13.

Ekologické faktory

Ekologický dopad LCD: LCD obrazovky obsahují tekuté krystaly, které nejsou biologicky rozložitelné. Na druhou stranu však neobsahují organické sloučeniny, což může být považováno za ekologickou výhodu.

Ekologický dopad OLED: OLED obrazovky používají organické sloučeniny, což z nich v některých ohledech činí ekologičtější technologii. Výrobní proces OLED obrazovek je však náročnější na zdroje, což může zvyšovat jejich ekologický dopad.

Když jde o opravy obrazovek, jak LCD, tak OLED technologie mají své výhody a nevýhody. Opravy LCD obrazovek bývají jednodušší, rychlejší a levnější, což je výhodou pro mnoho uživatelů. Na druhou stranu, i když opravy OLED mohou být složitější a dražší, jsou často nezbytné pro zachování špičkové kvality obrazu, kterou tato technologie nabízí.

Volba mezi LCD a OLED závisí často na osobních preferencích a rozpočtu. Bez ohledu na to, jaký typ obrazovky máte, je důležité porozumět procesu oprav, aby vaše zařízení zůstalo v co nejlepší kondici co nejdéle. Ať už se rozhodnete jakkoliv, naše služby v Mobileko vám pomohou s opravou obrazovky rychle a efektivně. S dlouholetými zkušenostmi a konkurenceschopnými cenami opravujeme všechny značky na nejvyšší úrovni. Neváhejte nás kontaktovat!