Vodotěsnost jako nový standard

V posledních letech jsme byli svědky rapidního technologického pokroku u chytrých mobilních telefonů. Kromě vyšších výpočetních výkonů, lepších fotoaparátů a delších výdržích baterií se výrobci zaměřili také na zvýšení odolnosti vůči vodě. Vodotěsnost se stala klíčovou vlastností současných vlajkových modelů.

Samsung průkopníkem

Samsung byl průkopníkem v této oblasti se svými řadami Galaxy S. Modely Galaxy S10, S20 a nedávno představený S21 disponují certifikací IP68, což znamená, že jsou chráněny proti prachu a mohou být ponořeny do vody do hloubky až 1,5 metru po dobu 30 minut. Tato úroveň vodotěsnosti pokrývá většinu běžných nehod s vodou, jako je upuštění do vany nebo bazénu.

Apple nezahálel

Apple se připojil s řadou iPhone 11, XR, X, XS a nejnovějším iPhonem 12, které jsou rovněž vybaveny vodotěsnou konstrukcí. I když Apple neuvedl přesné hodnocení IP, uživatelé těchto modelů si mohou být jisti, že telefony odolají náhodnému namočení, polití nebo dešti.

Jak je taková voděodolnost zajištěna?

Jak výrobci dosahují takové úrovně odolnosti? Tajemství spočívá v pečlivém utěsnění všech vstupních a výstupních otvorů pomocí speciálních lepidel a gumových těsnění. Místa jako reproduktory, mikrofony a nabíjecí porty využívají jemné síťoviny a vodotěsné membrány, které brání proniknutí kapalin dovnitř zařízení.

Posun k vodotěsnosti přináší několik výhod:

  1. Zvýšená životnost - telefony jsou lépe chráněny před vlhkostí a vodou, což prodlužuje jejich použitelnost.
  2. Bezpečí pro uživatele - za deštivého počasí nebo při sportech ve vodě nemusíte mít obavy o poškození drahého zařízení.
  3. Přenositelnost - můžete svůj telefon bezpečně používat v koupelně, u bazénu nebo na pláži bez rizika.
  4. Fotografie a videa - vodotěsnost umožňuje pořizovat snímky a natáčet pod vodou

I přes vysokou odolnost však může dojít k průniku vody a oxidaci vnitřních součástí. Pokud k tomu dojde, nabízíme v našem servisu profesionální čištění pro vytopení.

  
Jak probíhá čištění po vytopení?:

  1. Pečlivé vysoušení a čištění - Používáme speciální ultrazvukový čistič následků oxidace po vytopení. Následně pak čistíme jednotlivé komponenty ručně.
  2. Výměna vadných dílů - oxidací poškozené díly jako desky plošných spojů, konektory nebo reproduktory vyměníme za nové.
  3. Konečný test funkčnosti - před předáním zákazníkovi provedeme finální kontrolu a otestujeme všechny funkce pro zajištění plné provozuschopnosti.

Nic není stoprocentní

Je důležité poznamenat, že i když jsou tyto smartphony označovány jako vodotěsné, nejsou ve skutečnosti zcela nepropustné. Žádný výrobce nezaručuje 100% vodotěsnost. Místo toho hovoří o "vodě-odolnosti", což znamená, že telefony odolají krátkodobému namočení či potřísnění, ale dlouhodobé ponoření by je mohlo poškodit natolik, že oprava již není možná.

Navzdory tomuto upozornění představuje současná úroveň vodotěsnosti obrovský posun oproti dřívějším modelům. Uživatelé již nemusí mít obavy z případného selhání zařízení kvůli běžným nehodám s vodou. Je to významný krok vpřed v mobilitě a praktičnosti dnešních chytrých telefonů, který ocení především aktivní lidé a rodiče malých dětí. S postupujícím technologickým vývojem lze očekávat další zlepšení v této oblasti odolnosti proti vodě.