Praktické rady pro prodloužení životnosti baterie aneb proč nedobíjet do 100%

 

Nabíjení telefonu je každodenní rutina, která se zdá být jednoduchá. Ale přemýšleli jste někdy o tom, jak správné či nesprávné nabíjení může ovlivnit životnost baterie vašeho telefonu? Na základě zkušeností z naší servisní dílny jsme pro vás připravili několik důležitých doporučení, která vám pomohou udržet baterii ve skvělé kondici co nejdéle. Přečtěte si, jaké chyby se vyhnout a jaké modely jsou nejčastěji opravovány.

1. Vyhněte se nabíjení na 100 % a vybíjení na 0 %

Jedním z nejčastějších mýtů je, že je dobré nechat telefon úplně vybít a pak jej nabít na 100 %. To však neplatí pro moderní lithium-iontové baterie, které se používají v dnešních chytrých telefonech. Pravidelné vybíjení na nulu a následné nabíjení na maximum může ve skutečnosti zkrátit životnost baterie. Doporučuje se udržovat nabití baterie v rozmezí 20-80 %. Takový přístup minimalizuje zátěž baterie a prodlužuje její životnost.

2. Nenabíjejte telefon přes noc

Mnozí z nás mají ve zvyku nechat telefon na nabíječce přes noc. I když moderní telefony mají ochranné mechanismy proti přebíjení, dlouhodobé vystavení vysokému napětí může způsobit ztrátu kapacity baterie. Nabíjení přes noc může vést k přehřívání zařízení, zvláště pokud používáte nevhodný obal nebo nabíječku. Zkuste telefon nabíjet v době, kdy ho můžete sledovat, a když dosáhne 80-90 %, odpojte ho od nabíječky.

baterie

3. Vyhněte se vysokým teplotám

Teplota je nepřítelem baterií. Nabíjení telefonu na horkém místě, jako je palubní deska automobilu v létě nebo pod polštářem, může způsobit přehřívání a urychlit opotřebení baterie. Baterie při vysokých teplotách ztrácí svou kapacitu mnohem rychleji. Držte svůj telefon v chladném a dobře větraném prostředí, a pokud je to možné, vyhněte se jeho používání během nabíjení, aby se snížilo zahřívání.

4. Používejte kvalitní nabíječky

Použití nekvalitních nebo neoriginálních nabíječek může způsobit více škody než užitku. Tyto nabíječky nemusí mít správné regulátory napětí, což může vést k přehřátí nebo dokonce poškození baterie. Vždy se doporučuje používat originální nabíječky od výrobce nebo certifikované alternativy. Například u telefonů Samsung a Apple je známo, že používání neoriginálních nabíječek může vést k problémům s nabíjením a zkrácení životnosti baterie.

5. Jaké modely opravujeme nejčastěji?

Naše zkušenosti v servisu ukazují, že některé modely jsou náchylnější k problémům s bateriemi. Mezi nejčastěji opravované patří:

  • Apple iPhone 12 a iPhone 13 - Tyto modely mají skvělý výkon, ale při nesprávném nabíjení může docházet k rychlému opotřebení baterie.
  • Samsung Galaxy S21 a Galaxy S22 - I přes moderní technologie jsou tyto modely citlivé na vysoké teploty a dlouhodobé nabíjení.

vymena baterie mobileko_1

6. Další tipy pro péči o baterii

Abyste maximalizovali životnost baterie vašeho telefonu, zde je několik dalších doporučení:

  • Aktualizujte software: Výrobci často vydávají aktualizace, které optimalizují spotřebu energie a zlepšují správu baterie.
  • Vypněte nepotřebné funkce: Funkce jako Bluetooth, Wi-Fi a GPS mohou spotřebovávat hodně energie. Když je nepoužíváte, vypněte je.
  • Používejte režim úspory energie: Mnoho telefonů nabízí režim úspory energie, který omezuje spotřebu energie a prodlužuje výdrž baterie.

Správná péče o baterii telefonu není složitá, ale vyžaduje trochu pozornosti. Dodržováním výše uvedených rad a vyhýbáním se běžným chybám můžete prodloužit životnost baterie a zajistit, aby váš telefon fungoval optimálně co nejdéle. Pokud se setkáte s problémy, neváhejte navštívit náš servis, kde vám rádi pomůžeme s opravou baterií.