Proč se můj iPhone přestane nabíjet na 80 %?

Pokud jste si pořídili nový iPhone, ať už je to nejnovější iPhone 15 Pro Max, populární iPhone 14 nebo starší model jako iPhone 12, možná jste si všimli zajímavého chování při nabíjení. Váš telefon se často zastaví na 80 % a pak čeká s dobíjením na 100 %. Není to chyba - je to záměr.

Hlavním důvodem tohoto chování je funkce, kterou Apple zavedl v iOS 13, nazvaná Optimalizované nabíjení baterie. Tato funkce je navržena tak, aby prodloužila životnost vaší baterie tím, že zkrátí dobu, po kterou je iPhone plně nabitý. Podle Applu se lithium-iontové baterie, které používají všechny modely od iPhone 11 až po nejnovější řadu iPhone 15, rychleji opotřebovávají, když jsou neustále nabíjeny na 100 % nebo vybíjeny na 0 %.

Optimalizované nabíjení baterie se učí vaši denní rutinu nabíjení a odkládá nabíjení nad 80 %, dokud iPhone nepotřebujete používat. Například, pokud obvykle nabíjíte svůj iPhone 13 přes noc a vstáváte v 7 hodin ráno, telefon se nabije na 80 % a pak pozastaví nabíjení až do přibližně 6 hodin ráno, kdy obnoví nabíjení na 100 %. Tímto způsobem bude váš iPhone plně nabitý, když ho budete potřebovat, ale nezůstane na 100 % příliš dlouho.

Jak zkontrolovat, zda je Optimalizované nabíjení baterie zapnuté?

Ať už máte iPhone SE třetí generace nebo vlajkovou loď iPhone 15 Pro, proces kontroly je stejný:

  1. Otevřete aplikaci Nastavení a klepněte na Baterie.
  2. Klepněte na Kondice baterie a nabíjení.
  3. Podívejte se na přepínač Optimalizované nabíjení baterie a zjistěte, zda je zapnutý nebo vypnutý.

Pokud je přepínač zapnutý, váš iPhone používá tuto funkci a může se zastavit na 80 % v závislosti na vašich vzorcích používání.

Elegance bez kompromisů

Pokud preferujete, aby se váš iPhone 14 Pro nebo jakýkoli jiný model vždy nabíjel na 100 %, můžete tuto funkci vypnout:

  1. Otevřete aplikaci Nastavení a klepněte na Baterie.
  2. Klepněte na Kondice baterie a nabíjení.
  3. Vypněte přepínač Optimalizované nabíjení baterie.

U novějších modelů, jako je iPhone 15 nebo iPhone 14, můžete také tuto funkci dočasně vypnout klepnutím na oznámení, které se objeví na zamčené obrazovce, když iPhone dosáhne 80 %.

 

Výhody a nevýhody Optimalizovaného nabíjení baterie

Hlavní výhodou této funkce je, že může pomoci zachovat zdraví a kapacitu vaší baterie v dlouhodobém horizontu, což je zvláště důležité u dražších modelů jako iPhone 15 Pro nebo iPhone 14 Pro Max. Vyhýbáním se přebíjení a přehřívání vydrží vaše baterie déle a bude lépe fungovat.

Nevýhodou může být, že ne každému tento systém vyhovuje. Někteří uživatelé, zejména ti s nepravidelným režimem, mohou považovat za nepříjemné, že se jejich iPhone (ať už je to kompaktní iPhone 13 mini nebo větší iPhone 14 Plus) zastaví na 80 % a nedosáhne 100 % až do pozdější doby.

Jak zlepšit životnost baterie vašeho iPhonu?

Kromě používání Optimalizovaného nabíjení baterie existují i další způsoby, jak zlepšit životnost a výkon baterie vašeho iPhonu, bez ohledu na to, zda používáte starší iPhone 11 nebo nejnovější iPhone 15:

  • Pravidelně aktualizujte software iOS.
  • Upravte jas obrazovky a povolte automatický jas.
  • Vypněte nepotřebné funkce a aplikace.
  • Používejte režim Nízké spotřeby, který je zvláště užitečný u modelů s většími displeji, jako jsou iPhone 14 Pro Max nebo iPhone 15 Plus.
  • Vyhněte se extrémním teplotám.
  • Používejte kompatibilní nabíječku a kabel, zejména pro modely podporující rychlé nabíjení, jako jsou iPhone 13 Pro a novější.

Optimalizované nabíjení baterie je užitečná funkce, která vám může pomoci prodloužit životnost baterie vašeho iPhonu, ať už máte jakýkoli model. Pokud vám však tato funkce nevyhovuje, můžete ji snadno vypnout a nabíjet svůj telefon podle vlastních preferencí.