Rozbitý telefon? Nechte ho opravit místo koupě nového!

Každému z nás se to už stalo. Telefon vyklouzne z ruky a letí k zemi. V té krátké chvilce stačíme jen doufat, že dopad nebude příliš tvrdý. Někdy máme štěstí a náš telefon zůstane nepoškozený. Jindy... no, to už takové štěstí nemáme. Když se vám rozbije displej nebo se telefon jinak poškodí, máte několik možností. Možná vám váš operátor nabídne upgrade na nový telefon za relativně nízkou cenu. Ale pozor - i když to možná nebolí vaši peněženku, environmentální cena za nový telefon je vysoká.

Elektronický odpad - nový druh znečištění

Mobilní telefony patří do kategorie elektronického odpadu neboli e-odpadu. Když si pořídíte nový telefon a starý se stane nepotřebným, pravděpodobně skončí na elektronické skládce. Elektronika obsahuje řadu chemikálií a toxinů, které mohou při nesprávné likvidaci proniknout do půdy a kontaminovat podzemní vody. I při správné recyklaci končí významné procento starého telefonu na skládce.

Podle Scientific American vzrostly prodeje mobilních telefonů v roce 2014 o 23%, ale EPA odhaduje, že pouze 27% elektronického odpadu je recyklováno. Při tomto tempu naše spotřeba brzy předežene naši schopnost recyklovat vyřazené produkty. Studie ukazují, že "Kdyby Američané recyklovali přibližně 130 milionů mobilních telefonů, které se ročně vyhodí, ušetřilo by se dost energie na napájení více než 24 000 domácností po dobu jednoho roku."

Redukovat, znovu použít, recyklovat - i vy můžete pomoci

Existuje několik způsobů, jak můžete pomoci snížit množství elektronického odpadu:

  1. Prodloužením životnosti vašeho elektronického zařízení na dvojnásobek snížíte množství e-odpadu, které vyprodukujete, o polovinu! Když vám tedy upadne telefon, odneste ho do opravny mobilních telefonů a nechte ho opravit!
  2. Pokud je váš telefon neopravitelný, zvažte nákup repasovaného telefonu místo nového. Pravděpodobně ušetříte peníze a pokud si koupíte stejný model, ušetříte i čas, protože se nebudete muset učit používat nové funkce.
  3. Ujistěte se, že telefon, který nelze opravit, je odnesen k recyklátorovi, který má certifikaci pro správnou a bezpečnou likvidaci staré elektroniky.

Příklady běžných oprav populárních modelů

Podívejme se na některé běžné opravy u populárních modelů telefonů:

Galaxy S20

  • Výměna rozbitého displeje
  • Oprava nefunkčního nabíjecího portu
  • Výměna baterie s kratší výdrží

Galaxy S10

  • Oprava nefunkčního reproduktoru
  • Výměna prasklého zadního krytu
  • Oprava problémů s připojením k Wi-Fi

iPhone 12

  • Výměna rozbitého displeje
  • Oprava nefunkčního Face ID
  • Výměna opotřebované baterie

iPhone 13

  • Oprava nefunkčního mikrofonu
  • Výměna prasklého zadního skla
  • Oprava problémů s bezdrátovým nabíjením

Tyto opravy jsou často mnohem levnější než pořízení nového telefonu a mohou výrazně prodloužit životnost vašeho zařízení. Navíc tím přispějete k ochraně životního prostředí.

Oprava vašeho stávajícího telefonu místo koupě nového je nejen ekonomicky výhodná, ale také environmentálně zodpovědná volba. Prodloužením životnosti elektroniky pomáháte snižovat množství elektronického odpadu a šetříte cenné zdroje. Příště, když vám telefon upadne nebo se pokazí, zvažte nejprve možnost opravy. Nejen že ušetříte peníze, ale také přispějete k ochraně naší planety.

Navštivte naše webové stránky a zjistěte, zda můžeme opravit váš telefon a pomoci vám tak chránit životní prostředí!